Producenten van de infrarood sauna’s claimen heel wat voordelen. Kloppen deze claimen dan ook ook? En waar zijn deze claims überhaupt op gebaseerd? De claims en beweringen zijn gemaakt op basis van theoretische principes. De infrarood sauna zendt infraroodstralen uit en dit dringt door tot in de huid. Deze stralingen worden ook door de huid geabsorbeerd. Deze energie wordt vervolgens omgezet in een andere energie die voordeling zou zijn voor de huid, cellen, spieren en/of organen.
Bewezen is dat de infrarood sauna een positief invloed heeft op pijn aan de spieren. Het heeft een tijdelijke pijnverlichtende werking dat als zeer aangenaam ervaart kan worden. Daarnaast kan de infrarood sauna gebruikt worden om op een passieve manier de spieren op te warmen. Aangetoond is dat wanneer spieren warmer zijn, pijn minder ervaart wordt, waardoor het eerste voordeel ook meteen duidelijk wordt. Ook de elasticiteit neemt toe als ze beter doorbloed zijn, wat het geval is als je in een infrarood sauna zit. Enkelt biedt het natuurlijk geen bescherming tegen letsel en zal je voor het sporten nog even moeten stretchen. Het kan dus gebruikt worden als lekkere aanvulling, maar niet als vervanging van bijvoorbeeld een warming-up.
Beauty voordelen wordt gehaald uit dat er calorieën verbrand worden in de sauna. Je zweet waardoor er energie vrijkomt. Deze energie bestaat uit calorieën waardoor je op de lange termijn zou kunnen afvallen. Uiteraard is beweging en een gezond voedingspatroon het belangrijkst, maar het kan een aanvulling zijn. Mocht het sporten en het voedingspatroon op orde zijn en de infrarood sauna wordt als aanvulling gebruikt kan het ervoor zorgen dat cellulitis bestrijdt wordt. Je verliest vet waardoor de cellulitis afneemt. Ook heeft onderzoek bewezen dat mensen die twee keer per week naar de sauna gaan voor zes maanden, ongeveer 30% minder verkouden zijn.