Beauty
Je leest nu dit:

BMI berekenen, hoe doe je het en waarom?

0
Blog

BMI berekenen, hoe doe je het en waarom?

bmi berekenen

Voor verschillende gezondheidsrisico’s geldt dat door de jaren heen is bewezen dat ze verband houden met het gewicht waarover we beschikken. Dat heeft ervoor gezorgd dat steeds meer mensen zich bewust worden van het belang van een gezond lichaamsgewicht. Om dit te kunnen realiseren gaan ze niet alleen gezonder eten, maar doen ze bijvoorbeeld ook vaker aan sport. De BMI berekenen kan ervoor zorgen dat het mogelijk wordt het om het risico op gewicht gerelateerde gezondheidsproblemen aan de kaak te stellen. Ben jij ook benieuwd hoe je dit nu precies voor elkaar kan krijgen en waarom het berekenen van je BMI zo interessant kan zijn? Dan moet je, je beslist even gaan verdiepen in de informatie die je hieronder op deze pagina terug kan vinden.

Wat is BMI? 

Voordat we je meer gaan vertellen over BMI berekenen is het interessant om even precies aan te geven wat de BMI nu eigenlijk inhoudt. De BMI of zogenaamde Body Mass Index is een eenvoudig instrument welke in staat is om gewicht gerelateerde gezondheidsrisico’s te detecteren. Een BMI welke te hoog is gelegen kan voor je arts een reden zijn om wat dieper in te gaan op mogelijke gezondheidsrisico’s waarmee je kan worden geconfronteerd. Er wordt van de BMI index gebruik gemaakt voor volwassenen vanaf de leeftijd van 20 jaar. Voor kinderen en voor tieners wordt er gebruik gemaakt van een andere maatstaf. Het gaat hierbij dan om de zogenaamde BMI Percentiel berekening. Op deze manier wordt beoordeeld of kinderen een gezond gewicht hebben of niet.

Lees tip:  Trim je schaamhaar voor een fris en schoon gevoel

Hoe kan je, je BMI berekenen? 

Zelf je BMI berekenen hoeft in principe geen enkel probleem te zijn. Dit is eenvoudig mogelijk door je gewicht in kilogram te delen door het kwadraat van je lichaamslengte in meters. Weeg je bijvoorbeeld 60 kilogram en ben je 1,70 meter lang? Dan kan je, je BMI berekenen door 60 kilogram te delen door 1,70 x 1,70. Je dient er rekening mee te houden dat het berekenen van de BMI niet altijd een compleet realistisch beeld schept van de realiteit. Met name voor mensen die bijzonder gespierd zijn geldt dat het berekenen van de BMI eigenlijk niet heel interessant is.

Het berekenen van de BMI, waarom is het interessant?

Er is door de jaren heen ongelofelijk veel onderzoek gedaan naar de verschillende oorzaken die aan de basis kunnen liggen van gezondheidsproblemen. Je BMI berekenen is één van de manieren om verschillende risico’s waarmee je kan worden geconfronteerd op voorhand in te kunnen schatten. Concreet zorgt dit ervoor dat bij zowel mannen als vrouwen door middel van een BMI berekening niet alleen overgewicht, maar ook ondergewicht kan worden vastgesteld. In de praktijk ligt de nadruk vaak op mensen met overgewicht, maar ook ondergewicht kan een serieus risico vormen. Ondertussen we in ieder geval dat er verbanden bestaan tussen een hogere BMI en een verhoogd risico op bepaalde aandoeningen. Het gaat hierbij niet alleen om hartaandoeningen, maar ook om diabetes type 2 evenals om artrose en zelfs bepaalde vormen van kanker. Dit alles zorgt ervoor dat je BMI berekenen op gepaste tijdstippen helemaal geen overbodige luxe zal zijn. Ook je caloriebehoefte berekenen kan in combinatie met het berekenen van je BMI een zeer nuttig inzicht geven.

Lees tip:  Waarvoor je tandpasta buiten je tanden nog kan gebruiken

Winkel