Beauty
Je leest nu dit:

Levertraan, wat zijn de gezondheidsvoordelen?

0
Blog

Levertraan, wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Levertraan wordt al eeuwenlang gebruikt als preventieve maatregel tegen een vitamine D tekort, ook wel rachitis genoemd. Van oudsher gebruikten mensen in Noord-Europa levertraan als vitamine D-supplement tijdens de wintermaanden, wanneer het zonlicht schaars is. De olie wordt gewonnen uit de levers van Atlantische kabeljauw en vervolgens gefilterd. Levert het gebruiken van levertraan gezondheidsvoordelen op?

Vitamine A en D

Levertraancapsules worden genomen om te helpen bij gewrichtspijn door artritis en om hart- en vaatziekten te voorkomen. Levertraan bevat vitamine A, een vitale voedingsstof voor de werking van het immuunsysteem, de celgroei, de gezondheid van de ogen en de voortplanting. Het is ook rijk aan omega-3 vetzuren, die de vorming van bloedklonters verminderen en ontstekingen in het lichaam tegengaan. Daarnaast bevat levertraan een zeer hoog vitamine D gehalte. Je kunt deze voedingssupplementen kopen in de drogisterij, maar ook online.

Ontstekingen voorkomen 

Ontsteking is een natuurlijk proces dat het lichaam helpt infecties te bestrijden en verwondingen te genezen. Soms duurt een ontsteking te lang. Dit staat bekend als chronische ontsteking, wat schadelijk is en het risico op hoge bloeddruk en verschillende ziekten, zoals hartaandoeningen, kan verhogen. De omega 3-vetzuren in levertraan kunnen chronische ontstekingen verminderen door de eiwitten te onderdrukken die deze bevorderen. Daartoe behoren TNF-α, IL-1 en IL-6 (1).

Goed voor je botten

Het is ontzettend belangrijk om gezonde botten te houden als je ouder wordt. Na je dertigste verlies je botmassa. Dit kan leiden tot botbreuken op latere leeftijd, vooral bij vrouwen na de menopauze. Levertraan kan helpen om botverlies te verminderen. Dat komt omdat het je lichaam helpt calcium, een noodzakelijk mineraal voor sterke botten, uit de darm te absorberen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het gebruik van een voedingssupplement zoals levertraan, in combinatie met een calciumrijk dieet, het botverlies bij volwassenen kan verminderen en broze botten bij kinderen kan versterken

Lees tip:  Wat is nu precies het populairste kerstpakket?