Beauty
Je leest nu dit:

Gouden schakels

0
Blog

Gouden schakels

Zeer populaire kettingen zijn de Gourmet- en de Venetiaanse ketting. De benamingen verwijzen hierbij naar het type schakeling dat gebruikt wordt in de kettingen. De Gourmet ketting is eigenlijk een andere vorm van de schakelketting.

Over het algemeen zijn het ovaal- of rondgedraaide schakels die geslepen zijn met een diamant. Hierdoor zijn ze vaak plat en vloeien ze in elkaar over. Het is vooral geliefd als gouden heren ketting. Ze zijn beschikbaar in een scala aan lengte, gewicht en dikte.

Deze ketting is al eeuwenlang in de mode en het is niet bekend waar het ontwerp precies vandaan komt. De ketting kan tijdens het slapen gedragen worden vanwege de subtiele vorm. Je hoeft het alleen regelmatig schoon te poetsen. Kijk wel uit met zwemmen in zout water. Er zit in de sluiting in een stalen veertje dat zou kunnen gaan roesten als het zout niet wordt afgespoeld.

Venetiaans

Het verschil met de Venetiaanse ketting is dat deze schakels uit vierkante blokjes bestaat. Meestal  betreft het een 14 karaat gouden ketting. Dit is te herkennen aan de keurplaat die vlak achter de sluiting zit. Hierin zit het gehalte dat afgeslagen is en soms ook een keurteken.

Wanneer het gehalte 14 karaat betreft dan staat er 585 dat overeenkomt met het percentage aan goud dat het vertegenwoordigt, dat is dan namelijk 58,5 % aan puur goud. In ons land is het bovendien niet toegestaan om een lager gehalte als goud te verkopen.

De Venetiaanse ketting wordt vaak gedragen met een gouden hanger. De schakels worden gekenmerkt door een hoge glans, die echter wel iets beperkter zijn dan de ronde schakels. Het is dan ook beter om er niet mee in slaap te vallen omdat de schakels dan kunnen gaan knikken. Aan de andere kant zijn ze wel gemakkelijk in onderhoud. Met een poetsdoek zijn ze eenvoudig schoon te maken.

Lees tip:  Speciaal voor de mannelijke lezers

Lengte

Als je een ketting uitkiest dan is het van belang wat de lengte wordt. Je kunt dit zelf bepalen door een touwtje om je hals te hangen en de lengte op te meten die je het meest bevalt.

Er zijn nog meerde typen schakels. Zo is er bijvoorbeeld nog de Figaro ketting die afwijkt van de Gourmet omdat er tussen ieder één tot vijf schakels een grotere verbindingsschakel zit. Het komt uit Italië en is een verwijzing naar de befaamde opera met dezelfde naam. De ketting heeft gedraaide schakels waardoor het een touwachtig effect krijgt.

Kijk dus bij de juwelier naar het type schakel dat je bevalt en zorg ervoor dat je de voor jou ideale lengte weet. Dan zal je aankoop zeker geslaagd zijn.