Obesitaschirurgie is een vorm van chirurgie die wordt toegepast om obesitas tegen te gaan. Omdat dit op een aantal verschillende manieren kan, is het goed te kijken welke manier het beste bij jou past. Omdat de ingreep best pittig is en niet geheel zonder risico’s is, zal een chirurg dan ook niet zo overgaan tot het uitvoeren van obesitaschirurgie. Om je een idee te geven welke opties er zijn, wat een dergelijke ingreep inhoudt en wat de eventuele risico’s kunnen zijn, hebben we in dit artikel de verschillende facetten verder voor je uitgelicht.
Wat is obesitas?
Voor we verdergaan met de verschillende vormen van obesitaschirurgie, is het eerst goed te weten wat obesitas nu eigenlijk precies is. Obesitas is een medische aandoening waarbij een persoon een overmatige hoeveelheid lichaamsvet heeft. Het wordt bepaald door het lichaamsmassa-index (BMI), die wordt berekend door het gewicht (in kilogram) te delen door de lengte (in meter) in het kwadraat. Een persoon met een BMI van 30 of hoger wordt als obesitas beschouwd. Belangrijk dus om ook je eigen BMI eens te meten. Blijkt dat deze boven de 30 is, dan is het tijd hier iets aan te doen! De gevaren van overgewicht zijn namelijk enorm. Zo kan obesitas leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder hart- en vaatziekten, suikerziekte, slaapapneu en bepaalde soorten kanker. Het is daarom belangrijk om een gezonde levensstijl te handhaven, waaronder regelmatige lichaamsbeweging en een gezonde voeding, om het risico op obesitas en geassocieerde gezondheidsproblemen te verminderen.
Maagverkleining
Eén van de meest uitgevoerde obesitaschirurgie is het doen van een maagverkleining. Een maagverkleining, ook bekend als maagband of gastric banding, is een soort ingreep, waarbij de maag van de patiënt wordt verkleind. Dit wordt bereikt door een siliconen band om het bovenste deel van de maag te plaatsen, waardoor een kleine zak wordt gevormd. Dit zorgt ervoor dat de patiënt snel vol zit en minder eten nodig heeft om verzadigd te zijn. De band kan door middel van een spuit worden aangepast, waardoor de grootte van de opening tussen de bovenste en onderste delen van de maag kan worden vergroot of verkleind. Dit betekent dat de arts het verloop van het gewichtsverlies van de patiënt kan volgen en kan bepalen of het misschien wat moet worden vertraagd indien nodig.
Zijn er risico´s aan obesitaschirurgie?
Net als bij iedere ingreep, is er ook bij het laten uitvoeren van onder andere een maagverkleining een bepaald risico. Zo kan het zijn dat je maag bijvoorbeeld beschadigd raakt, waardoor het maagzuur eruit kan lopen met alle gevolgen van dien. Nu is deze kans vrij klein, maar wel zeker één om rekening mee te houden. Ook kan het zijn dat je te maken krijgt met een ontsteking, waardoor de maagverkleining ongedaan moet worden gemaakt. Omdat het een ingreep is en blijft, zijn er altijd risico’s aan verbonden. Niet voor niets zullen artsen er daarom ook eerst alles aan doen om te voorkomen dat een ingreep nodig is en kijken of ze je door middel van gezonde voeding en voldoende beweging de nodige kilo’s kunnen laten verliezen.