Beauty
Je leest nu dit:

Het gebruik van orthopedische zitkussens

0
Blog

Het gebruik van orthopedische zitkussens

Het gebruik van orthopedische zitkussens

Niets is vervelender dan klachten aan je rug. Pas dan besef je ook hoeveel je eigenlijk elke dag opnieuw met je rug doet. Veel genoemde oorzaken van problemen aan het ruggengewricht zijn een langdurig verkeerde houding, verkeerd tillen, beenlengte verschil en bekkeninstabiliteit. Ter preventie en als pijnstillers hebben de orthopedische zitkussens ondertussen hun waarde al lang en breed bewezen.

Verkeerde zithouding en verkeerd tillen vaak oorzaak van rugklachten

Zeker een verkeerde zithouding zorgt vaak vroeg of laat voor rugklachten. Pas als het te laat is en je al klachten hebt merk je dat zelf ook. Je werkplek is niet ergonomisch ingericht en je ‘hangt’ als het ware in je stoel. Aanvankelijk was dat nooit een probleem, tot je iets voelt en je slachtoffer bent van jarenlang verkeerd zitten. Gelukkig kun je behalve een beroep doen op de fysiotherapeut ook kiezen voor orthopedische zitkussens. Deze orthopedische zitkussens zorgen voor een gelijkmatiger verdeling van het gewicht waardoor de druk op de rug afneemt. Door gebruik te maken van orthopedische zitkussens neem je veel sneller een beter en gezondere houding aan. De kussens hebben dus een sterke preventieve werking. Er is overigens ook een orthopedisch zitkussen voor in de auto, waardoor ook autorijden een stuk aangenamer wordt.

Uitsparing speciaal voor klachten aan het stuitje

Vaak zie je in de orthopedische zitkussens in het achterste deel een uitsparing, speciaal bedoeld voor als er eveneens klachten aan het stuitje zijn ontstaan. Zo kun je toch gewoon normaal zitten bij dergelijke klachten. De orthopedische zitkussens zijn ideaal voor in de bureaustoel, maar passen zeker ook in de rolstoel of de dinerstoel. Uiteraard zijn de zitkussens gemaakt van een ademende stof en wat betreft de vulling kan verschil bestaan tussen de orthopedische zitkussens. Ook de mate van hardheid kan per zitkussen weer verschillen.

Lees tip:  Ontdek de hip thruster voor een strakke bilpartij!

De druk vermindert en je neemt een betere houding aan

Vaak zijn de ergonomische zitkussens gevuld met het beste visco schuim en kun je ze langdurig gebruiken. De kussens variëren niets aan vorm, ook niet als jij ze al heel lang gebruikt. Het is beter te kiezen voor een van de zitkussens dan steeds maar weer pijnstillers te nemen. Want van de zitkussens gaat zeker ook een pijnstillende werking uit. Aan de onderkant van de zitkussens is vaak een antislip laag aangebracht, zodat het  traagschuim zitkussen minder gemakkelijk weg zal glijden. Ander voordeel van dit zitkussen, dat ondertussen door miljoenen mensen op de wereld gebruikt wordt, is de veelzijdigheid. Je gebruikt het kussen immers in tal van verschillende stoelen. Altijd zal het kussen de druk verminderen en zul je een betere houding aannemen. Bovendien voel je meteen een verlichting van de scherpe pijn waarmee rugklachten vaak gepaard gaan.

Orthopedische zitkussens tijdens en zeker ook na de zwangerschap

Vaak zie je dat deze zitkussens aangeraden worden als je te maken hebt met klachten aan het stuitje, pijn in specifiek de lumbale regio, bij ischias of vergelijkbare en aan ischias gerelateerde klachten, bij een ontstoken stuitbeen en ook wel bij zwangerschap als problemen met het bekken ontstaan. Dit kan zowel tijdens de zwangerschap als na de zwangerschap zijn.

Wil je meer informatie over een orthopedisch zitkussen? Neem een kijkje op de website van MediPreventie.