Beauty
Je leest nu dit:

Alles wat je wilt weten over collageen poeder

0
Haarverzorging

Alles wat je wilt weten over collageen poeder

Collageen poeder, je hebt er vast wel eens van gehoord. Wellicht weet je ook wel dat collageen een stof is die van nature in ons lichaam voorkomt. Alleen waar dient collageen nu precies voor en waarom zou je supplementen nemen met collageen? Hier lees je het antwoord op al je vragen over collageen en collageen supplementen! Zo weet je straks voor welke processen binnen het lichaam collageen dient en waarom collageen in sommige gevallen aangevuld wordt met supplementen.

Wat is collageen poeder?

Collageen is een soort eiwit. Het is zelfs het meest voorkomende structurele eiwit bij dieren. Een structureel eiwit is een eiwit dat de structuur of het raamwerk van je cellen en weefsels vormt. Er zijn 28 soorten collageen bekend, waarbij type I collageen ongeveer 90% van het collageen in het menselijk lichaam bevat. Collageen bestaat voornamelijk uit de aminozuren glycine, proline en hydroxyproline. Deze aminozuren vormen drie strengen, die samen de drievoudige-helix structuur vormen die kenmerkend is voor collageen. 

De helix structuur kennen we ook van DNA, alleen heeft collageen uiteraard wel een andere samenstelling. Collageen komt voor in bindweefsel, huid, pezen, botten en kraakbeen. Het geeft structurele steun aan weefsels en speelt een belangrijke rol in cellulaire processen. Die rol is onder andere het weefselherstel, immuunsysteem respons en communicatie tussen de cellen.

Collageen poeder en haar

Terwijl meer mannen kaal worden, hebben veel vrouwen ook last van haaruitval of dunner wordend haar als ze ouder worden. Uit sommige studies blijkt dat bij een groep vrouwen met dunner wordend haar de hoeveelheid haar, de dekking van de hoofdhuid en de dikte van het haar aanzienlijk toenamen toen ze dagelijks collageen supplementen toevoegen aan hun dieet. Dit kan dus ook zeker een voordeel zijn van het suppleren van collageen poeder.

Lees tip:  Haarverzorging - Crèmespoeling zelf maken

Collageen poeder en de huid

Een van de meest populaire toepassingen van collageen supplementen is de ondersteuning van de gezondheid van de huid. Veel onderzoek wijst uit dat het nemen van collageen supplementen bepaalde aspecten van de gezondheid en het uiterlijk van de huid kan verbeteren. Zo toonde een onderzoek aan dat het nemen van collageen poeder de hydratatie, elasticiteit en rimpels van de huid verbeterde. Het nemen van collageen poeder wordt daarom ook vaak aangeraden voor herstel na chirurgische ingrepen.

Gebruik van collageen poeder

Je lichaam maakt van nature collageen aan, en je kunt het binnenkrijgen via voedingsbronnen, maar ook via collageen supplementen. Echter neemt naarmate je ouder wordt de collageenproductie af, het is daarom wellicht (afhankelijk van je individuele situatie) aan te raden om dit aan te vullen. Collageen producten zoals supplementen, collageen poeder en gezichtscrèmes zijn populair voor de behandeling van tekenen van veroudering, zoals rimpels, verlies van hydratatie van de huid, en gewrichtspijn. Je kunt collageen over het algemeen kopen in poeder-, capsule- en vloeibare vorm. Je kunt dit toevoegen aan vloeistof of aan eten om het zo makkelijk en haast onmerkbaar binnen te krijgen. Professionals in de gezondheidszorg gebruiken collageen en op collageen gebaseerde materialen ook in de medische wereld, onder andere bij de behandeling van wonden.

Auteur

Vanaf december 2015 ben ik als zelfstandige begonnen onder de naam Increasy en verzorg ik linkbuilding voor zowel eigen klanten als white-label voor verschillende marketingbedrijven.

Winkel