Beauty
Je leest nu dit:

Haarverzorging – Shampoo zelf maken

0

De dikte, het groeitempo, de hoeveelheid krul en de haarkleur liggen bij de geboorte vast, maar al eeuwenlang gebruikt de mens diverse kruiden om die natuurlijke kenmerken te verfraaien. Deze eenvoudig te bereiden mengsels zijn rijk aan voedingsstoffen en helpen het haar mooi en gezond te houden.

Sinds mensenheugenis verlangt de mens naar een weelderige haardos en is men altijd op zoek geweest naar middelen om haarproblemen zoals kaalheid en roos, te bestrijden. Tegenwoordig zijn er vele chemische haarverzorgingsproducten op de markt, maar sommige zijn nogal agressief en beschadigen het haar op den duur. Natuurlijke kruiden en oliën waarvan vele generaties lang worden toegepast, hebben een milde en doeltreffende werking. Misschien duurt het even voordat je de werking ziet, maar het uiteindelijke resultaat is beslist de moeite waard.

Zeepkruidenshampoo

De wortel van de zeepkruidplant (Saponaria officinalis) is van nature schuimvormend als hij aan kokend water wordt toegevoegd. Je kunt er een milde maar goed reinigende shampoo van maken waarvan het haar zacht wordt en de kleur oplicht. Meng voor een alternatieve kruidenshampoo 15 gram gedroogde of 25 gram verse rozemarijn, brandnetels of vlierbloemen met zeepkruid; of gebruik kamille voor lichtgekleurd haar en neem salie voor donker haar.

De basisshampoo

Je hebt nodig:

  • 15 gram gedroogde, verpulverde zeepkruidwortel
  • 600 ml water (bronwater of gekookt regen
  • Roestvrij stalen or emaillen pan
  • Zeef gevoerd met mousseline
  • Kruik of fles met wijde hals

Stap 1

Doe de verpulverde zeepkruidwortel en het water in de pan. Breng het mengsel aan de kook en laat het 4 minuten sudderen. Laat het daarna afgedekt afkoelen.

Lees tip:  Hand crème en bodylotion zelf maken

Stap 2

Giet de vloeistof door de met mousseline gevoerde zeef en druk op de wortel om al het vocht eruit te persen. In de fles overgieten. Gebruik per haarwassing 200 ml.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkel