Kruidenafgietsels
Van alle eerder genoemde kruiden kan je een kruidenafgietsel maken. (Lees ook: Natuurlijke huid creme zelf maken) Gebruik het warm, als eenvoudige reiniger of koud als gezichtslotion na het reinigen om de poriën te sluiten en de doorbloeding te bevorderen.
Je hebt nodig:
- 25 gram gedroogde kruiden of 50 gram fijngehakte verse kruiden
- 600 ml gebotteld bronwater
- Kan
- Huishoudfolie
- Zeef
- Mousseline of papieren koffiefilterzakje
- Flesje met dop
Werkwijze
Stap 1
Doe de kruiden in een kan. Het water koken en op de kruiden schenken. afdekken met huishoudfolie en laten staan tot afgietsel koud is.
Stap 2
Voer de zeef met mousseline of filterzakje; giet het afgietsel erdoor. In afgesloten fles in de koelkast ongeveer een week houdbaar.
Reinigend stoombad
Een stoombad is een voordelige en doeltreffende manier om het gezicht grondig te reinigen. Bij een normale of vette huid mag je eenmaal per week een stoombad nemen, maar bij een droge huid slechts eenmaal per twee weken.
Een stoombad is niet geschikt voor een gevoelige huid, een snel blozende huid of een huid met couperose. Mocht je tijdens een stoombad ademhalingsproblemen krijgen, stop dan onmiddellijk de behandeling.
Geschikte kruiden
Je kunt alle kruiden uit het overzicht afzonderlijk of gemengd gebruiken. Probeer ook eens een van de volgende combinaties: Kamille met tijm of lavendel om te reinigen en te verzachten; Vlierbloesem met pepermunt ter versteviging en stimulering; Venkel en limoen om ongeregeldheden te verwijderen; Venkel en smeerwortel voor herstel; of brandnetel en rozemarijn om de doorbloeding te bevorderen.
Je hebt nodig
- Grote, wijde schaal
- 2 eetlepels gedroogde of 4 eetlepels verse, fijngehakte kruiden
- 600 ml gebotteld bronwater
- Grote, dikke handdoek
Stap 1
Doe de kruiden in de schaal. Het bronwater koken en op de kruiden schenken.
Stap 2
Hou het gezicht boven de schaal en leg de handdoek over het hoofd en de schaal, zodat een soort tent ontstaat. Tien tot vijftien minuten normaal in- en uitademen. Het gezicht drogen met wattenbolletjes en naspoelen met koud water of een koud kruidenafgietsel om de poriën te sluiten