Beauty
Je leest nu dit:

Haarverzorging – Haarspoeling zelf maken

0

Haarspoelingen

Brandnetelhaarspoeling. Deze haarspoeling is ideaal voor door de zon uitgedroogd haar.

Je hebt nodig

 • 25 gram verse fijngehakte brandnetels (draag rubber handschoenen)
 • Grote kom
 • 600 ml kokend water
 • Huishoudfolie
 • Zeef
 • 4 druppels etherische olie: Lavendel, citroen of sinaasappel (bevorderlijk voor het groene aroma maar niet noodzakelijk)

Stap 1

Trek rubber handschoenen aan om je handen te beschermen.

Doe de brandnetels in de kom en giet er kokend water op. De kom vervolgens afdekken met huishoudfolie zodat de stoom niet verloren gaat. Laten afkoelen.

Stap 2

Als de vloeistof koud is geworden, giet je het door de zeef en voeg je de olie er aan toe. Op dezelfde manier als de rozemarijnlotion.

Versterkende haarspoelingen

Na een periode van ziekte of als je heel gespannen bent, is het haar soms slap en futloos. Een eenvoudige kruidenbehandeling zal het haar weer volume en glans geven. Je ziet er dan wat beter uit en dat is bevorderlijk voor het gehele welzijn. Een versterkende haarspoeling maak je op dezelfde manier als de brandnetelspoeling met de volgende kruiden:

Duizendblad: Neem 25 gram verse of 15 gram gedroogde kruiden. Maak hiervan een haarspoeling of borstel het ’s morgens en ’s avonds door het haar, waardoor het meer volume krijgt.

Citroenkruid: Neem 15 gram gedroogd kruid. Verlevendigt slap haar – maar is alleen geschikt voor donker haar.

Citroenspoeling

De buitenste schil en het slap van een citroen maakt futloos, vet haar levendig en glanzend.

Je hebt nodig:

 • 1 citroen
 • 1 liter water
 • Emaillen of roestvrijstalen pan
 • Zeef
 • Kom

Stap 1

De citroen heel dun schillen en hierbij alleen het gele gedeelte gebruiken. Breng de schil met het water aan de kook. Afdekken en 10 minuten laten sudderen.

Lees tip:  Huid crème zelf maken

Stap 2

De vloeistof door de zeef in de kom gieten. Afkoelen tot lauwwarm en citroensap toevoegen.

Het gebruik

Was het haar zoals gebruikelijk en spoel het goed uit. Giet de citroenspoeling meerdere keren op het haar.

Maak het haar handdoek droog en laat het aan de lucht drogen.

Het behandelen van roos

Gebruik een kruidenspoeling, gemaakt van tijm en rozemarijn, van citroenkruid , van brandnetel, of van een mengsel hiervan.

De spoeling grondig door het gewassen haar masseren. Je kunt ook een snufje soda aan 300 ml water toevoegen en dit mengsel na het wassen en uitspoelen in de haarwortels masseren.

Een ander mogelijkheid is een azijnbehandeling toepassen. Doe 300 ml lichtgekleurde appelazijn in een pot of fles. Zes eetlepels verse, fijngehakte brandnetels toevoegen en het mengsel een week laten staan. Dan afgieten en bottelen.

Verdunde haartonic

Citroenkruid heeft de reputatie dat het de haargroei bevordert. Maak een spoeling met alleen citroenkruid of met een combinatie van citroenkruid en rozemarijn, marjolein of salie. ’s Avonds en ’s morgens de spoeling in het haar masseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *