Etherische oliën maken
De sleutel tot het maken van je eigen etherische oliën is de keuze van het plantaardig materiaal – hieronder vind je een paar ideeën.
Er is verder maar weinig nodig, want je hebt genoeg aan wat flessen en pannen en die kan je waarschijnlijk zo uit de kast halen.
Plantenmateriaal
Geschikte oliën:
Gebruik een geraffineerde olie om de etherische olie aan de plant te onttrekken. Neem een olie met een lichte kleur en een mild aroma, zoals olijf, saffloer- en sesamolie.
Geschikte bloemen:
Maak een keuze uit de volgende bloemen: Rozen, anjelieren en anjers, viooltjes, muurbloemen, seringen, jasmijn, haagdoornbloemen, lavendel, kamperfoelie, hyacint, oranjebloesem, lelietje-van-dalen, lathyrus en heliotroop. Pluk de bloemen net voordat ze helemaal opengaan en gebruik zo mogelijk alleen de bloemblaadjes. Neem 1 bepaalde bloemsoort of maak een mengsel van twee of meer soorten. Je kan ook kleine hoeveelheden kruiden zoals lavendel of majoraan aan de bloemen toevoegen.
Geschikte bladeren:
Bijna elk tuinkruid is geschikt voor het maken van etherische oliën. Pluk de kruiden net voordat de bloemen open gaan; gebruik bloemen en bladeren, maar geen houtachtige stengels. Hak het blad fijn voordat je het aan de olie toevoegt. Dat geldt ook voor het blad van aromatische pelargoniumsoorten.
Zeer geschikt zijn de vele soorten aromatische tijm, majoraan, pepermunt, citroenkruid, citroenmelisse en rozemarijn. Als je etherische olie maakt voor culinair gebruik, voeg dan salie en venkel toe.
Geschikte specerijen:
De beste specerijen voor zelfgemaakte olie zijn kaneel, nootmuskaat (geraspt), kruidnagel, komijn en koriander. Verpulver ze met een stamper en vijzel eer je ze aan de olie toevoegt.
De schil van citrusvruchten. Met uiterst dunne schilletjes van citrusvruchten kan je ook etherische olie maken. Wees er zuinig mee en gebruik niet meer dan twee schilletjes per fles.
Plantenmateriaal mengen
Je kunt 1 plantensoort nemen maar je kunt de soorten ook mengen om olie voor potpourri en andere geurende artikelen te maken. Als je verschillend plantenmateriaal mengt, neem dan tweemaal zoveel bloemen als kruiden en slechts kleine hoeveelheden specerijen en vruchtenschilletjes. Je kunt elk mengsel afstemmen op het uiteindelijke doel, de persoonlijke smaak en de beschikbaarheid van de ingrediënten. De volgende soorten geven gemengd een zeer goed resultaat.
- Roos, anjelier, kamperfoelie, nootmuskaat
- Roos, lavendel, kaneel, nootmuskaat, sinaasappelschil
- Roos, jasmijn, koriander, citroenschil
- Roos, majoraan, citroenkruid, citroenschil, kaneel
- Lavendel, Pepermunt, citroenmelisse en -schil, majoraan
- Viooltjes, haagdoorn, lelietje-van-dalen, kaneel
Etherische basisolie
Enfleurage en maceratie zijn de gemakkelijkste methoden om zelf etherische olie te maken. Tijdens een lange, zonnige zomer zal het niet nodig zijn de olie te verwarmen. Maar als je ’s winters een etherische olie wil maken, zal maceratie in warm water moeten worden toegepast.
Je hebt nodig:
- Pot of fles (inhoud 600 ml) met brede hals en luchtdichte sluiting
- 300 ml olie
- 8 eetlepels bloemblaadjes (1 soort of een mengsel); of 6 eetlepel fijngehakte kruiden; of 4 eetlepels verpulverde specerijen; of 6 eetlepels dunne citrusvruchtenschilletjes . In alle gevallen moet het plantenmateriaal negen maal worden ververst.
- Mengkom van glas of aardewerk
- Mousseline (om over de kom te leggen)
- Bruine of groene glazen fles met goed sluitende dop of kurk
Stap 1
Doe de olie in de pot. Voeg dan het plantenmateriaal toe en roer alles door elkaar. Sluit de pot goed af en laat hem 48 uur op een zonnige vensterbank staan. Schud de pot elke 12 uur.
Stap 2
Leg de lap mousseline over de kom en giet de olie hier door af. Vouw het lapje mousseline dicht en knijp zoveel mogelijk olie uit het plantenmateriaal.
Stap 3
Doe de olie weer in de pot en voeg er vers plantenmateriaal aan toe. Herhaal de stappen 1 en 2 tot je in het totaal tien hoeveelheden plantenmateriaal in de olie hebt laten weken.
Stap 4
Bij koud of druilerig weer zet je de pot in een pan koud water. Verhit het water langzaam tot het handwarm is. Hou het water tien minuten op deze temperatuur. Haal vervolgens de pot uit het water. Doe dit eenmaal per dag.
Stap 5
Na de tiende en tevens laatste keer afgieten en uitdrukken, giet je de olie nog 1 keer door een schone lap mousseline om kleine door geglipte deeltjes te verwijderen.
Stap 6
Bewaar de olie in een fles van donker glas. Zorg dat hij luchtdicht is afgesloten.
[…] druppels etherische olie: Lavendel, citroen of sinaasappel (bevorderlijk voor het groene aroma maar niet […]