Beauty
Je leest nu dit:

Waarom is dagelijks poetsen gezond voor het gebit?

0
Blog

Waarom is dagelijks poetsen gezond voor het gebit?

We poetsen dagelijks voor een gezond gebit en een frisse adem. Door regelmatig te poetsen, voorkomen we tandplakvorming. Tandplak is een laag bacteriën die gevormd wordt door het eten en drinken dat we nuttigen. Wanneer dit langere tijd blijft zitten, kunnen bacteriën in diepere lagen uitgroeien en zich verder verspreiden. Hierdoor ontstaan er ontstekingen. Tandvleesontstekingen zijn te herkennen aan het tandvlees dat steeds hoger op de tanden zit, als afweermechanisme op de bacteriën. Door deze ontstekingen ben je echter ook vatbaarder voor andere ziektes en bacteriën die vrij spel hebben. Tandplak veroorzaakt ook tandsteen. Dit kun je laten verwijderen door de beste tandarts bij jou in de buurt zodat je hier op tijd bij bent.

Hoe voorkom je tandschade?

Niet alleen goed poetsen, maar ook je voedingspatroon heeft effect op de gezondheid van je gebit. Suikers en zure voedingsmiddelen hebben een schadelijke werking op je natuurlijke tandglazuur. Dit is een beschermende laag op je tanden, die beschermt tegen zuren. Wanneer je eet of drinkt, wordt de ph waarde van je mond verlaagd. Je speeksel heeft een alkalische ph waarde, wat de zuurgraad weer terugbrengt naar de originele staat. Wanneer je echter veel suiker of zure dingen eet of drinkt, wordt je glazuur zachter gemaakt. Dit veroorzaakt schade aan het tandglazuur. Wanneer dit langere tijd aanhoudt, kan het gaatjes veroorzaken die niet meer te herstellen zijn. Wanneer deze gaatjes niet aangepakt worden, ben je vatbaarder voor ontstekingen die je volledige gebit kunnen beschadigen. In het ergste geval zal je een gebitsprothese nodig hebben wanneer deze ontsteking niet tijdig wordt aangepakt.

Lees tip:  Urban Nails neXt gel

Andere tips voor een gezond gebit

Hoeveel eetmomenten heb jij op een dag? De meeste mensen nuttigen drie grote maaltijden op een dag, en hebben daarnaast ook een aantal tussendoortjes. Er wordt aangeraden niet meer dan zeven eetmomenten op een dag te hebben. Op deze manier krijgt je glazuur voldoende tijd om weer te verharden en de zuurgraad in je mond weer hersteld wordt. Indien je zoetigheid of zuur eten of drinken nuttigt, kun je je mond spoelen met water. Zo spoel je een gedeelte van de bacteriën weg en balanceer je de zuurgraad. Wanneer je tandglazuur verzacht is na een eetmoment, dan is het verstandig even te wachten met poetsen. Aangezien je glazuur erg kwetsbaar is, kun je schade aanbrengen door direct na het eten te poetsen. Vandaar dat je beter voor het ontbijt kunt poetsen, dan direct erna. Verder is een elektrische tandenborstel met een kleine kop de beste manier om je tanden te poetsen. Indien je gebruikmaakt van een grote kop met harde borstels, kun je minder goed bij de hoekjes komen om etensresten te verwijderen en kun je je tandglazuur beschadigen.Auteur

Angela Visser is oprichtster van Lizzmedia. Angela ontwikkelt websites en zorgt voor de online vindbaarheid van (online) bedrijven.

Winkel